e
Hem
Om oss
CD-skivor
Konserter
Ljud & Film
Bilder
Legenden

CD-skivor
<Föregående
  Nästa>
 
 
 

Köp här: NAXOS - iTunes

 
  AM 030 Trio GPS  
 

Musik från öst till väst i kammarmusikalisk folkton. Musiken på skivan består till hälften av svensk folkmusik från olika landskap, i snillrika och delikata kammarmusikaliska arrangemang signerade Hans Wahlgren (1930 - 1974) Förutom att vara dragspelare, basist och arrangör, var Wahlgren även orkesterledare och dirigent för Sveriges Radios underhållningsorkester.

Andra hälften av repertoaren består av nyskrivna kompositioner och arrangemang av trions dragspelare Tommy Nilsson Trio GPS har nämligen insett värdet av att bredda och utveckla repertoaren genom att komplettera och kombinera dessa svenska låtar med annan folklig världsmusik. Eftersom Tommy alltid intresserat sig för olika musikstilar, har Wahlgrens arrangemang inspirerat honom till att producera ny gränsöverskridande musik för trion. I huvudsak melodier med östeuropeiska influenser och med en humoristisk underton. Tommy har engagerat två professionella musiker ur Svenska Kammarorkestern i Örebro, för att få hjälp med att förvalta detta kulturarv och hålla denna musikaliska genre levande.

Medverkande musiker: Cecilia Bukovinszky – violin, Kjell Nytting – klarinett, Tommy Nilsson - dragspel

"En tvådelad skiva där varannan låt är svensk från olika delar av landet och varannan är låtar från andra europeiska länder, mestadels från öst. De svenska låtarna är arrangerade av Hans
Wahlgren (1930-1974), som var dragspelare och basist men även orkesterledare och dirigent. Det visar sig vara en skatt som trion plockat fram, mycket välskrivna arrangemang där folkmusiken får en släng av klassisk musik. Övriga låtar har trions dragspelare Tommy Nilsson plockat fram och några låtar har han också skrivit. Även dessa är delikat arrangerade. De båda medspelarna Kjell Nytting på klarinett och Cecilia Bukovinszky på fiol spelar annars i Svenska Kammarorkestern i Örebro. Skivan består alltså av korsbefruktande möten mellan musiker från olika traditioner och musik från vitt skilda håll och resultatet har blivit enastående. Musikernas samspel lämnar inget i övrigt att önska och låtarna bjuder på en mängd olika stilar: här hörs tango och klezmer sida vid sidamed gånglåtar och polskor med mera. En helt ljuvlig skiva."
Andreas Lagercranz LIRA

 
 
©Agnas Musikproduktioner AB 2018